Psychologie, EMDR en Transactionele Analyse

Psychotherapie

Om te beginnen nodig ik u van harte uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Kom gerust eens kennismaken en vertellen waar u mee zit. Ik zal u wat vragen stellen zodat we even in gesprek raken en ik een goed beeld van uw situatie kan krijgen. U kunt intussen voor  uzelf bepalen of u een klik voelt en u door mij wilt laten behandelen. Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer 20 minuten. Afhankelijk van uw probleem zijn 5 à 6 consulten voldoende. Natuurlijk kunt u altijd na een paar maanden nog eens terugkomen, als daar behoefte aan is. De consulten duren in principe een uur, soms is er een uitloop van hooguit een kwartier.

Mijn vraagstelling richt zich totaal op u en uw situatie (werk, privé, uw probleem) en in het begin stel ik erg veel vragen. Ik vat samen en maak daarmee een beeld van de situatie zoals u er nu instaat. Samen bekijken we dit beeld en u corrigeert daar waar nodig. Ik vraag en ik confronteer en dat is niet altijd leuk! Maar het goede nieuws is dat er ook gelachen wordt en dat verandering nu eenmaal altijd inspanning vereist.

Veel clienten combineren deze consulten met voetreflextherapie. We praten een half uur samen (u praat het meeste en ik luister het meeste), vervolgens krijgt u een behandeling voetreflextherapie van 45 minuten en daarna praten we nog ongeveer een kwartier na over de ervaringen/gevoelens die u heeft ervaren en wat ik ben tegen gekomen tijdens de behandeling.

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een verlieservaring. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.

Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.

Klachten

Je kunt verschillende klachten hebben na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Denk aan:

 • nare herinneringen aan de gebeurtenis
 • herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
 • vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
 • sneller geïrriteerd/kort lontje
 • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
 • somberheid
 • concentratieproblemen
 • onverklaarbare lichamelijke klachten
 • slaapproblemen
 • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
 • stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid
Transactionele Analyse
 
Het model van de Drama- en Winnaarsdriehoek is afkomstig uit de Transactionele Analyse (TA); een theorie en methode van werken die aandacht besteedt aan de persoonlijkheid van de mens, de communicatie tussen mensen en de ontwikkeling van denk- en gedragspatronen. Transactionele Analyse houdt zich bezig met de communicatie die tussen mensen plaatsvindt (inhoud) en de manier waarop ze dat doen (proces). De Dramadriehoek beschrijft het vaak voorkomende, zich herhalende gedrag dat communicatie en samenwerking belemmert. Deze ineffectieve manier van communiceren kan omgebogen worden naar een effectieve manier: de Winnaarsdriehoek. De rollen uit de Dramadriehoek (de Aanklager, de Redder en het Slachtoffer) worden daarin vervangen door de Bouwer, de Helper en de Hulpvrager; rollen waarin ieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheid neemt.

Footer Column 2

This is a widgetised area. Fill it with content from the Widget Admin area.

Nieuws

Bij Praktijk Amable kunt u ook terecht voor edelsteentherapie. Tevens voor het kopen van edelstenen en edelsteensieraden. Kijk voor meer informatie op Crystal happiness.

Bij Praktijk Amable kunt u etherische oliën en andere producten van het merk doTerra kopen.

Praktijk Amable is wederverkoper van Zechsal Magnesium producten.

Gediplomeerd voetreflexologe. Lid van de BER (Bond van Europese Reflexologen).

Categorieën

Praktijk Amable - psychologie en voetreflexologie